Gyakori kérdések

GYAKORI KÉRDÉSEK

Konzultációra kizárólag a 06 30 160 2492 telefonszámon lehet jelentkezni, az asszisztens elmond minden technikai információt a konzultációval kapcsolatban.

Természetesen lehetőség van arra, hogy egy kísérő jelen legyen. Volt már példa anya-lánya vagy két barátnő közös konzultációjára is.

Legfőbb kérdés, hogy a páciens mikor szeretné a műtétet. Doktornő igyekszik ehhez igazodni, amennyire műtéti beosztása engedi.

Praktikus (illetve időt lehet spórolni), ha mell-és/vagy hasplasztika előtt emlő, illetve hasi ultrahangvizsgálat történik és a leletet magával hozza a konzultációra. Az ultrahang lelet egy évig érvényes. 35 év felett ultrahang helyett mammográfiai leletre van szükség.

Erről teljes körű tájékoztatást kapnak doktornőtől. Labor, EKG, mellkas röntgen, a beavatkozásnak megfelelően hasi-vagy emlő ultrahang (35 év felett mammográfia).

COVID-19 járványhelyzet miatt szükség van egy hétnél nem régebbi negatív PCR teszt eredményre.

18 éves kortól végezhető mellplasztika.

Ciszta esetén lehet mellplasztikázni.

Nem szükséges, csak, ha kövek, strasszok vannak rajta.

Varratszedésig semmit nem szabad használni. Utána, amennyiben doktornő javasolja, Dermatix vagy Cicaplast javasolt.

Egy-másfél hétig nem lehet vezetni.

Igen, a műtét napjától számítva hat hétig éjjel-nappal hordani kell a kompressziós ruhát, illetve melltartót.

A műtét napjától számítva három hónap után lehet elkezdeni bármilyen sporttevékenységet.

Az implantáció nem befolyásolja a későbbi gyermekvállalást. Felvarrás esetén nincs lehetőség szoptatásra.

Szülés után kilenc hónappal lehet mellműtétet végezni. Az ultrahang felvétel alapján látható, ha esetleg még várni érdemes.

A műtét után legalább egy évet ajánlott várni.

A gyártócégek általában örök garanciát ígérnek, de a ma forgalomban lévő implantátumokat 15-20 év elteltével cserélni kell.

Mellplasztika esetén a műtét utáni harmadik héten érheti víz a műtött testrészt. Hasplasztika esetén a drain kivételét követően lehet fürödni.

Nem befolyásolja a műtét elvégzését.

A harmadik héttől kisebb súlyt (tíz kilo alatt) szabad emelni. Ennél nagyobb súly csak három hónap elteltével emelhető.

A műtét után három héttel lehet legkorábban repülőre ülni. A műtétet követőe egy éven belül bármilyen, 3-4 órát meghaladó utazás esetén vérhigító beadása szükséges.

Három együttes feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy az OEP fizesse a fogyás utáni plasztikai műtétet:

 

  1. a fogyás előtti – testtömeg és a magasság alapján kiszámított – BMI-nek (testtömeg indexnek) 35 felett kell lennie.
  2. a fogyás után legalább tízzel kell csökkennie a BMI-nek.
  3. a csökkent testtömeget minimum hat hónapon keresztül tartani kell.

Egyrészt a testtömeg 0,5 százalékánál nagyobb oldalankénti szövettöbblet esetén végezhető el ingyenesen a műtét: azaz például egy 70 kilós nő esetében, ha mellenként legalább 350 gramm plusz szövetet eltávolítanak.

Másrészt, ha a két mell között nagy aszimmetria van: ha az egyik emlő harminc százalékkal nagyobb a másiknál, illetve amennyiben daganat miatt az egyik emlőt el kellett távolítani, vagy ha egy korábbi műtét vagy sérülés miatt deformálódott a mell.

A hasi vagy mell ultrahang lelet és ultrahang fotó, valamint az orvosi vizsgálat után születik döntés a jogszabályi előírásoknak megfelelően. A műtétre a doktornő műtéti előjegyzéseinek figyelembevételével kerül sor.

Nem lehet ezeket a műtéteket tb támogatott formában végezni.

Mivel bármilyen hőképződés (gőzölés, masszázs) rontja a botox hatását, így botox kezelés után legalább hat hetet érdemes várni a kozmetikai kezelésig.