Az égési sérülések helyes kezelése

Az égési sérülések helyes kezelése

Égési sérülésnek azt nevezzük, amikor testünk felületét testhőmérsékletünknél jóval melegebb anyag éri, legyen az gőz, láng, gáz, forró tárgy vagy folyékony anyag; szintén égési sérülést okozhat a napsugárzás és a maró kémiai anyagok is.

Az első fokú égési sérülések nagyon gyakoriak, mindennapi tevékenységeink közben is könnyedén szenvedhetünk első fokú égési sérülést, legyen szó főzésről, vasalásról, vagy a hajsütővas használatáról. Sőt, a napon való leégés is lehet első fokú égési sérülés.

Az égésnek ezen fokozata csak a bőr felső rétegét, az epidermiszt károsítja.

Ilyenkor a bőr kipirosodik, és akár enyhén fel is duzzadhat. Mivel ez csak felületes sérülés, ha nem érint túl nagy területet, gyorsan gyógyul, és nem indokolt az orvosi ellátás.

Azonban nagy kiterjedésű égési sérülés esetében már az első fokú sérülés is jelentős folyadék veszteséggel jár, és a kórokozók veszélye is fennáll.

Az első fokú égési sérülések többsége otthon is kezelhető, azonban fontos tudni, mit kell tenni. Bár az első fokú égési sérülések nem olyan súlyosak, rendkívül fájdalmasak lehetnek, és ha nem kezeljük megfelelően, heget is hagyhatnak.

A megfelelő kezelés az érintett testfelület nagyságától is függ, továbbá a sérült életkora és általános állapota is befolyásoló tényezők.

 

Az első fokú égési sérülés kezelésének lépései:

  • Hűtsük le az égést. Az érintett területet azonnal tegyük 8-10 percen keresztül hideg folyó víz alá, vagy tegyünk rá nedves borogatást. Ez egyrészt csillapítja a fájdalmat, másrészt meggátolja a további károsodást.
  • Naponta kétszer-háromszor tegyünk vazelint az érintett területre. Fontos, hogy ne kenjünk a bőrre egyéb kenőcsöt, antibiotikum tartalmú krémet, fogkrémet vagy tejfölt, mert fertőzést okozhat.
  • Fedjük be a sérülést tiszta, nem szálasodó, tapadásmentes anyaggal, lehetőség szerint gézlappal és kötszerrel. Amennyiben hólyagok keletkeznek, hagyjuk, hogy maguktól felszívódjanak, ne pukkasszuk ki őket.
  • Amennyiben indokolt, szedjünk a fájdalomra néhány napig vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót. Az acetaminofen vagy az ibuprofen segíthet a fájdalom enyhítésében és a gyulladás csökkentésében.
  • Védjük a sérült területet a napfénytől. Amint begyógyul az égés, viseljünk védőruhát, kendőt, keressünk árnyékot, és alkalmazzunk széles spektrumú napvédő krémet.  Ez segít minimalizálni a hegesedést, mivel az égési bőrpír néha hetekig fennmarad, különösen a sötétebb bőrtónusúak esetében.

 

Az első fokú égési sérülések általában maguktól gyógyulnak orvosi kezelés nélkül. Ha azonban csecsemőről vagy idős emberről van szó, vagy az első fokú égési sérülés területe nagyon nagy, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

A másodfokú égési sérülések súlyosabbak, mert a bőr mélyebb rétegeit is érintik. A bőr felhólyagosodik, kipirosodik és fáj.

A harmadfokú égési sérülés a legsúlyosabb, ez a bőr minden rétegét érinti, és a súlyos bőrkárosodás mellet idegkárosodáshoz is vezethet, továbbá az óriási fájdalom és folyadékvesztés sokkos állapotot is eredményezhet.

Másod- és harmadfokú égési sérülés esetén orvosi ellátásban kell részesíteni a sérültet.

Amíg a mentők megérkeznek, fektessük le a sérültet, kíméletesen távolítsuk el a ruhát, ékszert, órát, kivéve, ha az bele van ragadva a sérülésbe. Takarjuk le tiszta anyaggal a területet.

A szerzőről