Minden, amit tudni kell a mellfelvarrásról

Minden, amit tudni kell a mellfelvarrásról

A mellfelvarrás egy olyan plasztikai sebészeti beavatkozás, amellyel visszanyerhető a mell eredeti formája a megnyúlt bőr eltávolításával és a mirigyállomány megemelésével.

A mell sokféle okból megereszkedhet, és elveszítheti eredeti formáját. Leggyakrabban szülés, szoptatás után következik be, de nagyobb mértékű fogyás miatt, az életkor előrehaladtával vagy akár genetikai okokból is megereszkedhet a mell. Nagy méretű mellek esetében a nagy súly miatt is bekövetkezhet.

 

Dr. Sebestyén Judith plasztikai sebész praxisában a mellplasztikai műtétetek nagyjából fele mellfelvarrás, implantátum nélkül vagy implantátummal. Doktornő tapasztalata szerint: „Sokan félnek az implantátum behelyezésétől. Ilyen esetben megoldást jelenthet a mellfelvarrás, amennyiben a hölgy megfelelő mirigyállománnyal rendelkezik. A konzultáció alkalmával ezt is vizsgálom, de számít a test aránya és a páciens lelke, számít, hogy ő pontosan mire vágyik, mennyire szeretne telt dekoltázst. Mindent figyelembe véve, közösen hozzuk meg a döntést, hogy implantátum nélkül vagy implantátummal érhető el a vágyott eredmény.”

 

Ha döntés születik, és megvan a műtét időpontja, a műtét elvégzéséhez szükséges labor-és egyéb vizsgálatokról doktornő asszisztense, Csilla teljeskörű tájékoztatást ad.

A műtétről

Mellfelvarrásra többféle technikát alkalmaznak – mondja Sebestyén doktornő. „Az általam kedvelt Ribeiro-technika abban különbözik más technikáktól, ami az előnye is: hosszabb távon eredményez telt, kerekded felső pólust. Fontos kiemelni, hogy a mellfelvarrást követően nincs lehetőség szoptatásra. Ezt érdemes mérlegelni a döntés meghozatalánál!”

A műtétet altatásban végezzük, időtartama általában 2-3 óra. Doktornő által végzett eljárás lényege, hogy a mell alsó részét – mintegy implantátumként használva – behelyezi a felső rész alá.

A műtét után

A műtét után 1 éjszaka kórházi tartózkodás szükséges. A műtétet követően hat héten át éjjel-nappal speciális (műtéti célra gyártott) kompressziós melltartót kell viselni és tartózkodni kell mindenfajta fizikai megterheléstől. A műtét napjától számítva három hónap után lehet elkezdeni bármilyen sporttevékenységet.

Mellplasztika esetén a műtét utáni harmadik héten érheti víz a műtött testrészt.

A harmadik héttől kisebb súlyt (tíz kilogramm alatt) szabad emelni. Ennél nagyobb súly csak három hónap elteltével emelhető.

A műtét után három héttel lehet legkorábban repülőre ülni.

Munkába 10-14 nap után lehet újra visszaállni.

Lehetséges szövődmények

  • A műtét után előfordulhat a terület kisebb duzzanata, bevérzése, gyulladása.
  • Fájdalom, húzódás.
  • Ritkán előfordulhat, hogy a bimbó részlegesen vagy teljesen érzéketlenné válik.
  • Nagyon ritkán előfordulhat a bimbók részleges vagy teljes elhalása.
  • Kóros hegképződés.
  • Érzészavarok, bőrön érzéketlenség, megváltozott érzés. Ezek nagy része csak átmeneti, és pár héten belül magától helyreáll.

A szerzőről