Zsírleszívás

Zsírleszívás

A mai felgyorsult világban sok nő és férfi küzd súlyproblémákkal, és testük különböző pontjain lerakódott zsírpárnákkal. Olykor a rendszeres testmozgás, a megfelelő diéta és étrend sem elegendő, és szakértői segítségre van szükség.

A zsírleszívás az egyik legelterjedtebb esztétikai beavatkozás, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy alakformálásról van szó, nem pedig fogyókúrát helyettesítő eszközről – hangsúlyozza Dr. Sebestyén Judith plasztikai sebész. Például jó kiegészítése, illetve befejező lépése lehet egy hasplasztikának, az egyenetlenségek helyrehozására vagy mellplasztika esetén szoktam javasolni a bricsesz leszívását, ha alakformálás szempontjából indokolt.

Sebestyén doktornő praxisában a fentieken túl delikát területeken – mint térd, belsőcomb, vagy lábszár – végez zsírleszívást.

A beavatkozás által a test arányai harmonikusabbak és esztétikusabbak lesznek, és az eredmény a páciens önértékelését is pozitívan befolyásolja. De érdemes tudatosítani, hogy a zsírleszívás nem helyettesíti az egészséges táplálkozást, a rendszeres sportolást, és nem váltja ki a diétát sem!

Doktornő arra is felhívja a figyelmet, hogy mielőtt belevágnánk, fontos figyelembe venni, hogy egy adott területről nem lehetséges az összes zsírsejtet eltávolítani, így nem kizárt a visszahízás sem!

 

Beavatkozás

A beavatkozást minden esetben konzultáció előzi meg, amely során a doktornő felméri a páciens aktuális állapotát és a páciens igényeit, majd ismerteti a kívánt eredményhez vezető eljárás részleteit, válaszol a felmerülő kérdésekre.

Az érintett területtől függően a műtét elvégezhető altatásban és helyi érzéstelenítéssel is.

A doktornő területtől függően különböző méretű kanülökkel végzi a beavatkozást: a bőrön egy két-három milliméteres vágást ejt, és azon keresztül a bőr alá juttat egy zsírszívó csövet, amelyen keresztül a felesleges zsírsejtek eltávolíthatók.

A zsírleszívás azonnali, látható eredményt hoz, de a végleges állapot néhány hónap alatt alakul ki.

 

Beavatkozás után

  • Műtét után egy héttel kerül sor a varratszedésre.
  • A gyógyulási idő tíz-tizennégy nap, adott esetben fájdalomcsillapító szedése szükséges.
  • Kisebb bevérzések, duzzanatok kialakulhatnak a műtét utáni napokban, ezért ez alatt pihenés javasolt, és a fizikai munka kerülendő. Feketenadálytő-krémmel enyhíthetők a tünetek.
  • Műtét után 24 órán át hűteni kell az érintett területet.
  • Nagyon fontos a sok folyadékbevitel, elsősorban vizet kell inni!
  • A műtétet követően minden esetben hat hétig éjjel-nappal speciális, kompressziós ruhát kell viselni, az ödéma megelőzése érdekében. Ez aztán fokozatosan elhagyható a páciens állapotától függően, amelyet a doktornő a konzultáció során állapít meg.

 

Lehetséges szövődmények

Ritkán, de mint minden műtét után, a zsírleszívás után is előfordulhatnak szövődmények.

Ilyen lehet például az ödéma kialakulása, utóvérzés, a vérerek sérülése, asszimetria és a túlzott hegképződés (keloidos heg), a heg gyulladása, vagy nagyon ritkán zsírembólia és tüdőembólia kialakulása.

Fontos, hogy ha ezek közül bármelyikre utaló jelet tapasztal, azonnal értesítse orvosát, hiszen időben felismerve mindegyik tünet jól kezelhető!

A szerzőről