A botox jótékony hatásai

A botox jótékony hatásai

A botulinum toxin, közismertebb nevén botox egészségügyi alkalmazása már régóta elterjedt módszer, bár a legtöbben ma az esztétikai célú felhasználással azonosítják. Nem véletlenül népszerű ez a fajta ráncfeltöltési beavatkozás. Működése egyszerű, és nagyon kevés kellemetlen mellékhatással jár.Gyakorlott szakember kezében megbízható orvos-esztétikai beavatkozás.

Működése

A botox az idegvégződésekbe jut, így hatással van az izomműködésre és meggátolja az izomösszehúzódást, és az ingerület-átvitelt az izmok és idegek között. Ily módon a ráncképződést okozó izmokat is megbénítja, amíg hatása tart. Sőt, kutatások igazolják, hogy a bőr feszességét, rugalmasságát is fokozza a készítmény. Alkalmas az ún. dinamikus ráncok:  homlokráncok, szemöldök közötti és szemszéli ráncok, szarkalábak eltüntetésére. A hatóanyag nagyjából 6-36 óra elteltével fejti ki pozitív hatását, két hét alatt áll be a végeredmény, és nagyjából 3-4 hónapig tart.

Előnyei:

Mellette szól, hogy minimális sebészeti beavatkozást igényel csak, mégis látványos a hatása. A fertőtlenítéssel, előkészülettel együtt maximum fél órás, szinte fájdalommentes kezelés. Gyors és látványos módszere a ráncok eltüntetésének. Emellett a bőr feszesebb és rugalmasabb lesz.

Hátrányai:

Hatása rövid távú – aki egyszer rászánja magát, annak utána bizonyos időközönként időt és pénzt kell áldoznia az eredmény tartós fenntartása érdekében. Többszöri alkalmazás után a szervezet elkezd ellenanyagot termelni, ami csökkenti a hatás látványosságot.A tűszúrások kellemetlenek lehetnek. A tűszúrások környékén előfordulhat duzzanat, pirosodás.Ritkán előfordulhat fejfájás. Nagyon ritkán a szemöldök megereszkedhet, de pár hét alatt magától helyreáll.

Egyéb pozitív hatásai:

A botox bizonyítottan pozitív hatással van a migrénre, migrén megelőzésére. Epizodikus migrénnél nincs jelentős hatása, azonban krónikus migrén (havonta legalább 15 napot érintő fejfájás, amelyből legalább havonta 8 nap migrénes panaszokkal jár) esetében mérsékelt, de szignifikáns hatással rendelkezik. A krónikus migrén esetén alkalmazott botox kezelés után két hónappal állapotjavulás tapasztalható, és az életminőség is javul.

A migrén elleni kezelés során az arc mindkét oldalát kell kezelni, hogy az asszimetriát elkerüljük. Ebben az esetben a fiatalosabb, kisimult arc csak egy pozitív mellékhatása a kezelésnek.

A botox remekül alkalmazható a túlzott izzadás tüneteinek kezelésére is. A szer stimulálja a verejtékmirigyeket, és így megakadályozza az izzadság termelődését.

Kezelés után:

Kezelés után 4-5 órán át nem szabad hajolgatni, fejet lógatni, érdemes függőleges helyzetben maradni! Mivel a botox hőérzékeny, a kezelést követően néhány napig kerülni kell a szoláriumot, szaunát. Tilos masszírozni, nyomkodni az érintett területet! 2-3 napig az aktív testmozgást is érdemes kiiktatni.

Nem javasolt a botoxkezelés:

  •  18 év alatt és 65 év felett.
  • A kezelt terület fertőzése, gyulladása esetén.
  • Speciális izom-és idegrendszeri betegségek esetén.
  • Autoimmun betegségek esetén.
  • Botox allergia fennállásakor.
  • Terhesség és szoptatás ideje alatt.
  • Bizonyos gyógyszerek szedése mellett.

Botox kezelés esetén minden esetben konzultálni kell szakorvossal és tájékozódni arról, hogy alkalmasak vagyunk-e a beavatkozásra. Fontos, hogy hozzáértő szakember végezze el a kezelést prémium minőségű hatóanyagokkal.

   

A szerzőről

Related posts