Felső szemhéjplasztika

Felső szemhéjplasztika

A szemek az arc jellegének fontos meghatározói, és sajnos, az öregedés jelei, a ráncok is legkorábban a szem körül jelentkeznek. A ráncos, logó szemhéjak nemcsak öregítik és fáradttá teszik az arcot, hanem a látásban is problémát okozhatnak.

„A szemhéjplasztika az egyik leglátványosabb eredményt nyújtó sebészi beavatkozás, amelynek az eredménye szinte azonnal látható. Rendkívül feltűnő, ahogy újra kinyílnak a szemek, és a páciens ismét fiatalkori tekintetét látja viszont a tükörben.” – emeli ki dr. Sebestyén Judith plasztikai sebész a műtét előnyeit.

A műtét során doktornő a szemhéjak relatív bőrfeleslegét metszi ki, amelynek köszönhetően a megmaradt bőr ismét feszessé válik, a tekintet kinyílik.

Beavatkozás

A nagyjából félórás műtét helyi érzéstelenítésben, abszolút fájdalommentesen végezhető (az érzéstelenítő injekció kellemetlenségeit leszámítva). A műtéti sebeket szemhéjanként egy-egy bőrfelszín alatt húzódó, úgynevezett tovafutó varrattal zárja le doktornő. Az operált szemhéjakat speciális, steril, papírszerű anyagból készült sebtapasszal fedi be. Egyéb kötést nem kell használni! A tapaszokat és varratokat 5-7 nap múlva távolítja el.

A műtét napján nem javasolt Aspirin protect tabletta bevétele, ugyanis erősíti a vérzékenységet és a bevérzés esélyét.

A műtét után nyugodt körülmények között pihenhet a páciens, és egyből jégzselét is adnak, hogy elkezdhesse borogatni a műtött területet. Doktornő antibiotikumot is felír, az esetleges fertőzések elkerülése érdekében. Érdemes családtagot, barátot megkérni, hogy ne egyedül menjen haza a páciens.

Beavatkozás után

A szem körüli szövetek a szervezet leglazább szövetei közé tartoznak, így műtét után a szemhéjak beduzzadnak, kékesen elszíneződnek (bevéreznek). Az első 48 órában előfordulhat kis váladékszivárgás. A páciens feszülést érezhet, szemhéjait – főleg reggel – nehezen tudja nyitni és zárni, könnyezhet a szem. Előfordulhat, hogy a duzzanat miatt a szemek zárása átmenetileg nem tökéletes.

A tüneteket jelentősen mérsékelni lehet a műtéti terület jegelésével, amely az első két napban kifejezetten ajánlott! Az első két napban pihenés, lehetőség szerint fekvés ajánlott, Hajolni, hirtelen mozdulatokat végezni, nehezet emelni az első két hétben nem lehet!

Érdemes nyakpárnát beszerezni, amely megkönnyíti az alvást, a megfelelő fejtartást. Segít elkerülni a rossz mozdulatokat.

A tünetek súlyosságától függően a szemrést érdemes reggelenként kamillás vattával kitisztítani. Ez szükség szerint napközben is ismételhető. Érszűkítő és/vagy antibiotikumos szemcsepp csökkenti a könnyezést (Visine, Vitabact vagy hasonló).

Műtét után néhány napig erős fényben sötét szemüveg viselése ajánlott. Varratszedés után a szemhéjak az arccal együtt vízzel is moshatók. Szemhéj, illetve szempillafestés három hétig tilos! Az arc bőrápolása és sminkelése szabadon végezhető a műtét után.

Sportolni nem ajánlott, amíg tart a duzzanat, ödémásodás.

A bőr elszíneződése (kék, zöld, sárga) és duzzanata 1-3 hét alatt alig észrevehetővé válik, illetve megszűnik (egyénenként változó). A végleges állapot körülbelül 2-3 hónap múlva alakul ki, bár az eredmény 90 százalékban már 3 hét után is látható. A műtéti hegek általában 6-12 hónappal a műtét után alig észrevehetők, nem kielégítő hegesedés csak nagyon ritkán fordul elő.

Mint ahogy az emberi test, úgy a szemhéjak sem teljesen szimmetrikusak, ezért nem várható, hogy a műtét után kialakuló forma, a bőr feszessége, a műtéri heg minősége és helyzete teljesen szimmetrikus legyen.

Az elért eredmény 5-15 évig általában megmarad. A műtét szükség esetén megismételhető.

 

 

Lehetséges szövődmények

A leggondosabb műtéri technika, a legjobb varróanyagok alkalmazása esetén is előfordulhat vérzés, sebfertőzés, sebgyógyulási zavar, esetleg nagyon kis kiterjedésű bőrelhalás. Ezek a végeredményt általában nem befolyásolják, de a gyógyulás idejét meghosszabbíthatják. A műtét a látást nem befolyásolja.

A szerzőről

Related posts